Helmond

Wist je dat het apparaat waar je nu op aan het kijken hebt, zijn oorsprong pas zo’n 40 jaar geleden heeft. De “personal computer”, ook wel homecomputer, heeft zijn oorsprong in 1977 en heeft een enorme snelle groei doorgemaakt. Het HomeComputerMuseum te Helmond biedt een blik op deze geschiedenis door honderden computers en aanverwante apparaten uit de periode tussen 1975 en 2006 te laten zien. Alle apparaten kunnen gebruikt worden en staan sfeervol opgesteld om het gevoel uit de betreffende jaren zo goed mogelijk te laten zien. Een ware nostalgische tijdreis waar bezoekers weer het speciale gevoel van hun eerste computer kunnen ervaren. Wat was uw eerste computer?

Het HomeComputerMuseum is een non-profit organisatie welke volledig draait op vrijwilligers. Het overgrote deel heeft een beperking, veelal autisme spectrum stoornis, welke door stichting HomeComputerMuseum ondersteund worden om zich zelfstandig goed in de maatschappij te kunnen ontplooien. Zowel op sociaal als technisch gebied bieden wij veel mogelijkheden voor deze kwetsbare en vaak onbegrepen groep.

Naast het museale en sociale aspect bieden wij ook reparaties voor moderne computers aan. De (diepgaande) kennis hebben we in huis om met name te repareren en alleen als het echt noodzakelijk is, te vervangen.

Het HomeComputerMuseum biedt ook schoolreisjes, kinderfeestjes, vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes aan. Voor alle varianten hebben we een leuk en uitdagend programma.

Het HomeComputerMuseum, veel meer dan alleen een museum.

Is dit uw locatie? Stuur informatie en foto’s naar info@listify.nl

Kasteelschatten van toen, kunstschatten van nu. In Museum Helmond gaan oude helden hand in hand met nieuwe meesters. Museum Helmond bestaat uit twee bijzondere locaties, het eeuwenoude Kasteel Helmond en de moderne Kunsthal Helmond. Ga mee op reis door de tijd.

Internationale tentoonstellingen
Kunsthal Helmond ligt op een steenworp afstand van Kasteel Helmond aan de overkant van de Zuid-Willemsvaart. De Italiaanse architect Adolfo Natalini ontwierp dit moderne gebouw met cilindervormige entree en koperen dak, dat deel uitmaakt van het Boscotondocomplex. Er zijn internationale, tijdelijke tentoonstellingen te zien met kunst en fotografie uit de museumcollecties Mens en Werk en Hedendaagse kunst, aangevuld met bruiklenen. De tentoonstellingen in Kunsthal Helmond zijn verrassend en gevarieerd van thema en altijd verbonden met kunst, fotografie en de mens erachter.

Het kasteelverhaal
Voor families, gezinnen en erfgoedliefhebbers is een bezoek aan Kasteel Helmond een leuk en leerzaam uitje. In de grootste waterburcht van Nederland beleef je het eeuwenoude kasteelverhaal. Kasteel Helmond is een kasteel zoals een kind dat kan tekenen, vierkant met op iedere hoek een toren. Het werd ooit gebouwd als een gesloten middeleeuwse vesting in opdracht van de hertog van Brabant. In de eeuwen daarna was het kasteel vooral een chique woonverblijf voor vier adellijke kasteelfamilies. Begin twintigste eeuw werd de burcht verbouwd tot gemeentehuis waar ook de burgemeester zetelde. Nu is het stadskasteel een museum en een populaire verhuur- en trouwlocatie. In de torenkamer aan het eind van de route toont het museum interessante wisseltentoonstellingen. Deze kunst- of historische presentaties verbinden het kasteelverhaal met het heden.

Ontdekken
De jeugd heeft de toekomst, ook bij Museum Helmond. We betrekken kinderen op jonge leeftijd op

actieve wijze bij het tentoonstellings- en activiteitenprogramma. Zo gaan kinderen aan de slag met diverse kasteelgames en leerspellen in het kasteel. Via spannende routes kunnen ze alles over dit kasteel ontdekken en speuren door de keldergewelven. Voor de allerkleinsten is er een kijkspeurtocht. Het kasteel en de kunsthal worden daarnaast vaak bezocht door leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs.

Evenementen
Naast een gevarieerd tentoonstellingsprogramma organiseert het museum het hele jaar door activiteiten voor families, gezinnen en kunst- en erfgoedliefhebbers. Van kinderfeestjes en evenementen tot lezingen, interviews en instap- en groepsrondleidingen.

Eten en drinken
Welkom in het sfeervolle Kasteelcafé. Her kun je eten en drinken in een authentieke omgeving. In de museumshop zijn souvenirs en cadeaus met het kasteel- en kunstthema te koop.

Toegankelijk
Museum Helmond is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Parkeren kan vlakbij. Vanaf station Helmond is het ongeveer 10-15 minuten lopen naar Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond. Actuele bezoekersinformatie, tarieven, openingstijden en het tentoonstellings- en activiteitenprogramma vind je op www.museumhelmond.nl.

Bezoekadres
Museum Helmond heeft 2 locaties: Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond. De beide locaties zijn 6 dagen per week open. Het museum is een erkend museum en aangesloten bij de Museumvereniging. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Kasteel Helmond: Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond, Kunsthal Helmond: F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond. Telefoon: +31 492 587 716 info@museumhelmond.nl